Ieder voorjaar en ook in de zomer krijgen veel mensen weer last van hooikoorts. Met jeukende ogen en snotterige neuzen grijpen hooikoorts-patiënten naar allerlei middelen om de klachten wat te verminderen. Wat is hooikoorts eigenlijk?
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts zou je net zo goed kunnen vertalen met ‘pollenallergie’. Want in de meeste gevallen zijn het pollen en stuifmeel in de lucht die in de lente voor problemen zorgen. Mensen die last hebben van hooikoorts, zijn allergisch voor deze pollen en krijgen last van jeukende ogen, een kriebel in de keel en een loopneus. Vaak moeten zij ook erg niezen.
Deze verschijnselen worden veroorzaakt door antistoffen die het lichaam produceert, waardoor onder andere de slijmvliezen in de neus opzetten. Van koorts is echter geen sprake alhoewel een lichte verhoging kan optreden. Hooikoorts-patiënten kunnen zich wel ziek, moe en lusteloos voelen volgens gezondheidsblog Lilikus.
Geen ziekte maar allergie
Hooikoorts is geen ziekte maar een allergie. Niet iedere hooikoorts-patiënt reageert overigens hetzelfde op een bepaalde stof. Het kan dus zijn dat iemand geen last heeft van de pollen van een hazelaar, maar wel sterk reageert op het stuifmeel afkomstig van grassen.
Aangezien de natuur verschillende bloeiperiodes kent, verschilt het dan ook per persoon wanneer deze de meeste klachten ervaart. Sommige hooikoorts-patiënten krijgen pas in juni of juli erge klachten, terwijl anderen al in maart problemen ervaren.