Hooikoorts vermoeidheid

Hooikoorts is niezen, aan één stuk door. Én jeuk, op armen en in het gezicht. De allergie voor pollen en boomschors is heel vervelend. Ook sociaal gezien kan het lastig zijn als er weer een loopneus op komst is.

Moe!

Wat weinig mensen zich realiseren, is dat hooikoorts vermoeidheid kan veroorzaken. Dit is gedeeltelijk een direct gevolg van de allergie, maar ook vooral het indirecte gevolg van de andere verschijnselen.

Direct gevolg

Een allergie is een aanslag op het lichaam. Het lichaam denkt dat er een vijand is binnengedrongen en veroorzaakt allerlei verschijnselen zoals niezen, jeuk en traanogen. Dit vergt veel energie en dat is in ieder geval een reden waardoor hooikoorts vermoeidheid veroorzaakt.

Indirect gevolg

Indirect wordt vermoeidheid veroorzaakt door de klachten als gevolg van hooikoorts: Door het overvloedige snot in de neus en vaak ook verkoudheidsverschijnselen waardoor er slijm in de longen kan zitten, krijgt degene met hooikoorts weinig zuurstof. Dit wekt vermoeidheid in de hand. Hooikoortsaanvallen kunnen uren duren. Als dit ’s nachts gebeurt, is nachtrust ver te zoeken.