Hooikoorts keelpijn

In Nederland hebben veel mensen last van hooikoorts

Hooikoorts kan verschillende vervelende klachten geven: een loopneus of verstopte neus, tranende en jeukende ogen, maar ook kan hooikoorts keelpijn veroorzaken. Er zijn veel medicijnen die de neus- en oogklachten verlichten, maar voor de keelpijn zijn nog weinig oplossingen.

Waar komt de keelpijn vandaan?

Hooikoorts is een allergische reactie op gras-, boom- en kruidenpollen die door de lucht heen zweven, met name in het voorjaar en de zomer. Bij het inademen van deze pollen reageert het lichaam allergisch. Hooikoorts met keelpijn is een veel voorkomende combinatie en wordt vaak veroorzaakt door een irritatie van de luchtwegen, wanneer de pollen worden ingeademd.

Wat kun je tegen keelpijn doen?

Wanneer je hooikoorts met keelpijn hebt, is het van belang om het inademen van de pollen zoveel mogelijk te voorkomen. Voor alle hooikoortsklachten geldt dat je op dagen dat er de meeste pollen in de lucht hangen, met name warme, windstille dagen, het beste zoveel mogelijk binnen kunt blijven met de ramen gesloten. Daarnaast kun je, wanneer je toch naar buiten gaat, een sjaal om je mond dragen, om te voorkomen dat je veel pollen inademt. Tevens is het van belang om regelmatig hooikoortsmedicijnen te slikken. Begin hier al mee vóór de allergische periode begint en slik de medicijnen elke dag, zodat er in je lichaam een spiegel wordt opgebouwd.