Hooikoorts behandeling

Ongeveer één op de vier Nederlanders krijgt in het voorjaar last van hooikoorts

Een allergische reactie op pollen die weelderig in de lucht zweven. Gelukkig is er veel te doen tegen hooikoorts. Al is de bestrijding meestal gericht op het onderdrukken van de symptomen, symptomen zoals niezen, snotteren, pijnlijke ogen en/of warme oren. Soms zijn er zelfs astmatische klachten.

Behandeling

Er zijn bij de drogisterij en supermarkt veel hooikoortsmiddelen te koop waar geen officieel recept voor nodig is.
Maar bij de huisarts kan er precies vastgesteld worden waar je nu precies allergisch voor bent en de hooikoorts behandeling hierop afstemmen. In feite zijn er vier soorten hooikoorts behandelingen beschikbaar:

chromonen
antihistaminica
steroïden
immunotherapie

Chromonen en antihistaminica zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist

Ze hebben geen bijwerkingen maar moeten dagelijks ingenomen worden voor het beste resultaat. Antihistaminica is een stof die allergische reacties onderdrukt. Steroïden (hormonen) werken als een ontstekingsremmer en wordt vaak in combinatie met een antihistaminica ingenomen. Dagelijks en voor langere tijd in te nemen. Bij de immunotherapie wordt er voor een bepaalde tijd een beetje pollen toegediend zodat het lichaam antistoffen tegen de pollen aanmaakt. Door deze hooikoorts behandeling heeft het lichaam uiteindelijk zoveel antistoffen dat het lichaam niet meer hierop reageert.